Pakistan Ordusu: Afganistan’daki Örgütler Ülkenin Güvenliğini Etkiliyor
Pakistan ordusunun başındaki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Asım Münir, Pakistan Talibanı (TTP) ve diğer örgütlerin Afganistan’daki sığınakları ve hareket özgürlüğünün, ülkesinin güvenliğini etkileyen başlıca nedenler olduğunu söyledi.
Pakistan Ordusundan yapılan açıklamaya göre General Munir, Rawalpindi’de düzenlenen Genelkurmay Başkanlığı’ndaki 258’inci Kolordu Komutanları Konferansı’nda değerlendirmelerde bulundu.
Münir, TTP ve diğer örgütlerin Afganistan’daki sığınakları, hareket özgürlüğü ve son teknoloji silahlara erişimin Pakistan’ın güvenliğini etkileyen en önemli unsurlar olduğunu söyledi.
Son günlerde Pakistan’da yaşanan terör saldırılarının ardından İslamabad yönetiminden Afganistan’a tepki arttı.
Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Mohammed Asif, 15 Temmuz’da yaptığı açıklamada, ülkesinde artan terör saldırılarına atıfta bulunarak, komşuluk sorumluluklarını yerine getirmediği ve Doha Anlaşması’na uymadığı gerekçesiyle Afganistan’a tepki göstermişti.
Pakistan ordusundan 14 Temmuz’da yapılan açıklamada, Pakistan Talibanı’nın Afganistan’da “güvenli bölgelere ve hareket özgürlüğüne” sahip olmasından büyük endişe duyduğu vurgulandı.
Pakistan’ın Belucistan eyaletinde 12 Temmuz’da askeri karargaha militanların düzenlediği saldırıda 9 asker ve 1 sivil şehit oldu, 5 militan etkisiz hale getirildi.
Saldırıyı Şubat 2023’te kurulan Tehreek-e-Jihad Pakistan (TJP) örgütü üstlendi.
2023’ün ilk 6 ayında terör saldırıları yüzde 79 arttı
Pakistan Çatışma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nün verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında terör saldırıları 2022’ye göre yüzde 79 arttı.
Yılın ilk 6 ayında 271 terör saldırısı gerçekleşti ve 389 kişi hayatını kaybetti. 2022 yılının aynı döneminde 151 terör saldırısı gerçekleşti ve 293 kişi hayatını kaybetti.
Ülkede son aylarda özellikle Hayber Pakhtunkhwa ve Belucistan eyaletlerinde terör saldırıları arttı.
İslamabad, bu saldırıların Afganistan’da konuşlanmış Pakistan Talibanı tarafından planlandığını ve yönetildiğini iddia ediyor. Afganistan ise bu iddiaları reddediyor.
Doha Anlaşması
ABD ve Taliban temsilcileri, yaklaşık 2 yıllık müzakerelerin ardından 29 Şubat 2020’de Doha Anlaşması’nı imzaladı.
Anlaşmada yabancı askeri unsurların ülkeden çekilmesi, orta-Afgan diyaloğunun başlatılması, bazı Taliban liderlerinin isimlerinin uluslararası yaptırım listelerinden çıkarılması ve esir değişimi ile inanç inşa edici tedbirler gibi hususlar öngörülüyordu.
Anlaşmaya göre Taliban, El Kaide gibi grupların ülkeyi üçüncü taraflara karşı kullanmasına izin vermeyeceğine de söz vermişti.