Başkan Geylan, Öğretmenlik Mesleği Yasasını Konuştu
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 18 Temmuz’da Bloomberg HT’nin yayınına katıldı. Anayasa Mahkemesi’nin Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etmesinin gerekliliğinden ve kanunla ilgili gelecekte yapılması gerekenlerden bahsetti.
Başkan Geylan, Anayasa Mahkemesi’nin 5 Temmuz’da sendikaların görüşlerini aldığını ve Türk Eğitim-Sen’in konuşmasını dinlediğini hatırlattı.
Başkan Geylan: “Öğretmenler Zaten ‘Uzman’ Olarak Alım Yapıyor”
Geylan, sınavın sadece bilgiyi ölçtüğünü, öğretmenliğin sadece bilme mesleği değil, bildiğini aktarma işi olduğunu, öğretmenlerin mesleklerini belirlerken tek kriterin tecrübe olması gerektiğini söyledi. Geylan, 739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda ve Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nda öğretmenliğin “mesleki meslek” olarak tanımlandığını belirterek, “Halkın her kademesinde uzmanlık sınavı varken neden öğretmenlere getirilmesin? O sorar. Ancak öğretmenler şimdiden ‘uzman’ olarak çalışmaya başlıyor. Kamunun diğer kademelerinde sınavı geçerse yaptığı işin kalitesi değişir ama ister uzman öğretmen ister başöğretmen olsun öğretmenler yine aynı işi yaparlar yani işin kalitesinde bir değişiklik olmaz.
Geylan, “Öğretmenlerin sadece hizmet yıllarına göre kariyerlerini planlamaları gerekiyor” diyen Geylan, 5 yılını dolduran her öğretmenin uzman, 10 yılını dolduran her öğretmenin ise başöğretmen sayılması gerektiğinin altını çizdi.
Başkan Geylan: “Anayasa Mahkemesi’nin İptal Kararını Hukuku Zenginleştirme Fırsatı Olarak Görüyoruz”
Geylan, Anayasa Mahkemesi’nin Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun bazı maddelerini iptal etmesinin ardından kanun değişikliğinin gündeme geleceğini belirterek, “Kanun değiştirilecekse kanunun içeriğini ismine yakışır şekilde zenginleştirelim. Milli Eğitim Bakanlığından beklentimiz budur. Öğretmenlik Meslek Hukuku; Öğretmenlerin yetiştirilmesinden ilk atamaya, atama-transfer sürecinden yönetici atamalarına, ödül ve cezalardan öğretmene yönelik şiddeti önleyici ve caydırıcı tedbirlerin getirilmesine kadar birçok konuyu içermelidir. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını hukuku zenginleştirmek için bir fırsat olarak görüyoruz.” söz konusu
Kariyer basamakları konusunun ilk olarak 2005 yılında gündeme geldiğini hatırlatan Lider Geylan, “O dönemde Türk Eğitim-Sen olarak Öğretmenlik Mesleki Kademe Yükseltme Yönetmeliği’ni yargıya taşıdık. Yasa, Anayasa Mahkemesi’ne de havale edildi. 2008 yılında Anayasa Mahkemesi de kanunun bazı kararlarını iptal kararı verdi. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı 17 yıl düzenleme yapmadığı için öğretmenlerimiz mağdur oldu. Bu nedenle daha önce olduğu gibi öğretmenlerimize yıllarca sıkıntı yaşatacak bir ertelemeye müsaade edilmemelidir. Meclis açılır açılmaz kanunla ilgili düzenlemeler süratle yapılmalıdır.” dedi. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)